O polskiej leksyce kulinarnej na Uniwersytecie w Preszowie (Erasmus+ )

W dniach 6–10 listopada 2023 r. prof. dr hab. Dorota K. Rembiszewska po raz kolejny gościła na Uniwersytecie Preszowskim. Dzięki programowi Erasmus+ miała możliwość wygłoszenia wykładów dla słowackich studentów oraz przeprowadzenia ekscerpcji materiałów dotyczących słownictwa kulinarnego w gwarach szariszskich.

Prof. Rembiszewska podczas wykładu na Uniwersytecie Preszowskim. Fot. archiwum prywatne.

Studenci Studiów Środkowoeuropejskich w Katedrze Studiów Środkowoeuropejskich (Katedra stredoeurópskych štúdií) mogli zapoznać się z problematyką kontaktów językowych na przykładzie jednego z kręgów tematycznych, jakim jest leksyka z zakresu żywienia. Prof. Rembiszewska mówiła m.in. o kulturowych motywacjach nazw potraw w mowie mieszkańców Polski północno-wschodniej. Zainteresowanie słuchaczy wzbudziły nieznane polszczyźnie ogólnej wyrazy, takie jak rejbak, cepeliny, ochładki, bonda.

Prof. Rembiszewska na Uniwersytecie Preszowskim. Fot. archiwum prywatne.

W preszowskiej bibliotece uniwersyteckiej prof. Dorota Rembiszewska zapoznała się też z najnowszymi publikacjami dotyczącymi dialektów słowackich i zagadnień językoznawczych. Odbyła także konsultacje z dialektolożką prof. Júlią Dudášovą-Kriššákovą, która w ostatnich latach zajmowała się opracowaniem i wydaniem wielotomowej pracy Štefana Tóbika na temat gwar gemerskich – Gemerské nárečia.

Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na używanie tzw. ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close