W dniach 6–10 listopada 2023 r. prof. dr hab. Dorota K. Rembiszewska po raz kolejny gościła na Uniwersytecie Preszowskim. Dzięki programowi Erasmus+ miała możliwość wygłoszenia wykładów dla słowackich studentów oraz przeprowadzenia ekscerpcji materiałów dotyczących słownictwa kulinarnego w gwarach szariszskich.

Studenci Studiów Środkowoeuropejskich w Katedrze Studiów Środkowoeuropejskich (Katedra stredoeurópskych štúdií) mogli zapoznać się z problematyką kontaktów językowych na przykładzie jednego z kręgów tematycznych, jakim jest leksyka z zakresu żywienia. Prof. Rembiszewska mówiła m.in. o kulturowych motywacjach nazw potraw w mowie mieszkańców Polski północno-wschodniej. Zainteresowanie słuchaczy wzbudziły nieznane polszczyźnie ogólnej wyrazy, takie jak rejbak, cepeliny, ochładki, bonda.

W preszowskiej bibliotece uniwersyteckiej prof. Dorota Rembiszewska zapoznała się też z najnowszymi publikacjami dotyczącymi dialektów słowackich i zagadnień językoznawczych. Odbyła także konsultacje z dialektolożką prof. Júlią Dudášovą-Kriššákovą, która w ostatnich latach zajmowała się opracowaniem i wydaniem wielotomowej pracy Štefana Tóbika na temat gwar gemerskich – Gemerské nárečia.