Język polski na Białorusi Radzieckiej w okresie międzywojennym. Polszczyzna pisana

Okładka publikacji

Iryda Grek-Pabisowa, Małgorzata Ostrówka, Beata Biesiadowska-Magdziarz

Seria: Język na Pograniczach 35

Wydawca/Wydawcy: Instytut Slawistyki PAN (SOW)

Miejsce i rok wydania: Warszawa, 2008

Cena: 21.00 zł (cena netto: 20.00 zł)

Książka stanowi pierwsze opracowaniem pisanej polszczyzny na terenie Białorusi Wschodniej, czyli na ziemiach, które po traktacie ryskim znalazły się za wschodnią granicą II Rzeczypospolitej. W utworzonej wówczas Białoruskiej Socjalistycznej Republice Radzieckiej znajdowała się liczna mniejszość polska. Polszczyzna pisana została opracowana na podstawie trzech rodzajów źródeł: wszystkich wydawanych w okresie 1917–1937 tytułów prasy polskiej, rękopisów i maszynopisów protokołów urzędowych oraz liczącego 60 tysięcy wyrazów Słownika polsko-białoruskiego, wydanego w 1932 roku, lecz natychmiast skonfiskowanego, zachowanego do dziś w postaci pojedynczej fotokopii (w zbiorach Biblioteki Białoruskiej Akademii Nauk). Analiza wszystkich wymienionych publikacji pozwoliła wyciągnąć wnioski ważne dla historii języka polskiego. Ujawniła istnienie „radzieckiej” odmiany polszczyzny, która funkcjonowała tylko w sferze oficjalnej i tylko w niewielkim stopniu przeniknęła do języka potocznego. W podsumowaniu stwierdzono, że mimo licznych różnic polszczyzna na Białorusi Radzieckiej okresu międzywojennego stanowi odmianę regionalnej polszczyzny północnokresowej.

Pracę wykonano w ramach projektu badawczego (grant nr 401D03127) finansowanego przez Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego w latach 2004–2007.

Logo instytucji finansującej

ISBN: 978-83-89191-74-8

ISSN: 1230-1302

Format: B5

Liczba stron: 315

Rodzaj okładki: miękka

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na używanie tzw. ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close