Dr hab. Aliaksandr Smalianchuk z tytułem profesora belwederskiego

Z radością i dumą informujemy, że postanowieniem z dnia 27.06.2024 r. Prezydent Rzeczypospolitej Polskiej nadał dr hab. Aliaksandrowi Smalianchukowi tytuł profesora nauk humanistycznych w dyscyplinie historia.

Uroczyste wręczenie nominacji odbędzie się w późniejszym terminie.

Prof. dr hab. Aliaksandr Smalianchuk. Fot. archiwum prywatne.

Prof. dr hab. Aliaksandr Smalianchuk (Aleksander Smalianczuk) jest historykiem. Jego zainteresowania naukowe dotyczą stosunków narodowych na Białorusi i Litwie w XIX i XX wieku, w tym także historii „idei krajowej”. Zajmuje się również badaniem pamięci zbiorowej i kulturowej, historią mówioną oraz edycją źródeł historycznych. Jest autorem wielu artykułów oraz kilku monografii, m.in. „Pamizh kraiovastsiu i natsyianal’naĭ idėiaĭ. Pol’ski rukh na belaruskikh i litoŭskikh zemliakh. 1864 – liuty 1917” (2004; w języku białoruskim); „Raman Skirmunt (1868–1939). ZHytstsiapis gramadzianina Kraiu” (2018; w języku białoruskim). Redaktor i współredaktor kilku tomów dokumentów archiwalnych, m. in. „Pogranicze polsko-białoruskie w latach 1939–1941 w relacjach ustnych mieszkańców Białorusi” (2021); „«Operacja polska» NKWD 1937–1938 na tle represji wobec Polaków w Białoruskiej SRS. Dokumenty” (2022); „«Wyzwoleni» i zniewoleni. Polsko-białoruskie pogranicze 1939–1941 w białoruskich dokumentach archiwalnych” (2023). Członek Instytutu Wielkiego Księstwa Litewskiego (Uniwersytet Witolda Wielkiego, Kowno), Zarządu Białoruskiego Towarzystwa Historycznego (Mińsk) oraz Międzynarodowej Asocjacji Białoruthenistów (Mińsk). Redaktor naczelny rocznika historii antropologizującej „Homo Historicus”.

Serdecznie gratulujemy!

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na używanie tzw. ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close