O zapożyczeniach i nawiązaniach językowych na zebraniu Zakładu Językoznawstwa

Wtorkowe zebrania naukowe w Instytucie Slawistyki PAN mają długoletnią tradycję. Są one nie tylko sposobem na integrację środowiska językoznawczego, ale także okazją do zaprezentowania własnych badań, przedyskutowania w gronie specjalistek i specjalistów aktualnie opracowywanych zagadnień.

15 stycznia 2019 r. na zebraniu Zakładu Językoznawstwa prof. Dorota K. Rembiszewska i prof. Janusz Siatkowski mówili o zapożyczeniach i nawiązaniach językowych na pograniczu polsko-wschodniosłowiańskim. Na przykładzie kilkunastu wyrazów (m.in. chabor „łapówka”, drahle, drygle „galareta z mięsa”, hreczka „gryka” racuchy „placki z ciasta drożdżowego lub z tartych kartofli”, włóczebne – „kolędowanie wielkanocne”, wołokita „człowiek bez zajęcia, włóczęga”) ukazali złożoność problematyki kontaktów językowych na wymienionym pograniczu. Prowadzący zwrócili także uwagę na trudności metodologiczne przy rozstrzyganiu, czy mamy do czynienia z pożyczką, czy z nawiązaniem między wschodnią i zachodnią Słowiańszczyzną. Z tym wiąże się konieczność prześledzenia funkcjonowania danego wyrazu w konkretnym otoczeniu językowym.

Wystąpienie referentów było jednocześnie możliwością zaprezentowania ich nowo wydanej książki Pogranicze polsko-wschodniosłowiańskie. Studia wyrazowe (Warszawa 2018). Jest ona efektem kilkuletniej pracy autorów nad leksyką obszarów współwystępowania polszczyzny, języka ukraińskiego, białoruskiego i rosyjskiego. Zainteresowanie tą problematyką oraz tym obszarem wynika z prac nad Ogólnosłowiańskim atlasem językowym i rozpatrywaniem wewnątrzsłowiańskich kontaktów językowych.

Dorota K. Rembiszewska
Zdjęcia ze zbiorów prywatnych Doroty K. Rembiszewskiej

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na używanie tzw. ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close