Zaproszenie na promocję książki „Meddah, turecki teatr jednego aktora. Spotkanie tradycji kultury ustnej z kulturą widowiskową”, 20 listopada 2020 r.

Stowarzyszenie „Grupa Studnia O.” zaprasza na spotkanie wokół książki Agnieszki Aysen Kaim Meddah, turecki teatr jednego aktora. Spotkanie tradycji kultury ustnej z kulturą widowiskową (seria „Communicare” Wydawnictwa Uniwersytetu Warszawskiego, 2020).

Dyskusja jest planowana na platformie zoom pod linkiem: https://us02web.zoom.us/j/9302277781?pwd=YkFSeXduS0JnZWhibnhtU3lrL1BpQT09

Meeting ID: 930 227 7781

Passcode: Baha2008

Transmisję na Facebooku można obejrzeć tutaj: https://fb.me/e/7MXwSNBUV

Spotkanie odbędzie się 20 listopada, piątek, godz. 14.00–15.30.

Spotkanie prowadzić będzie prof. Paweł Rodak z  Instytutu Kultury Polskiej , redaktor serii „Communicare” (WUW). To spotkanie w wirtualnej przestrzeni, jedynej obecnie dostępnej, jest formą promocji książki i towarzyszy XV Międzynarodowemu Festiwalowi Sztuki Opowiadania  Po/Piśmienni 19–22 listopada 2020 https://festiwalopowiadania.pl.


Okładka książki Meddah turecki teatr jednego aktoraO książce:

W świecie kultury muzułmańskiej, gdzie teatr nie zdołał wytyczyć sobie niezależnego miejsca wśród dziedzin sztuki, to właśnie ustność/oralność zrekompensowała jego brak wśród sztuk performatywnych.  Turecki meddah wyewoluował z tradycyjnej formy opowiadacza w epicki teatr jednego aktora. Fenomen tej formy odzwierciedla skomplikowaną relację pomiędzy modelami kultury ustnej a kultury pisma. Podczas spotkania autorka podzieli się nie tylko efektami wieloletniej pracy badawczej, ale również swoim doświadczeniem praktyka w ramach Stowarzyszenia „Grupa Studnia O.” na międzykulturowym pograniczu Orientu i Okcydentu.

Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na używanie tzw. ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close