Granty na promocję i popularyzację nauki

 

Z radością informujemy, że w tym miesiącu Ministerstwo Nauki i Szkolnictwa Wyższego przyznało Instytutowi Slawistyki oraz Fundacji Slawistycznej granty na promocję i popularyzację nauki.

W ramach programu „Społeczna odpowiedzialność nauki II – Popularyzacja Nauki”:

dr hab. Agnieszka Ayşen Kaim, prof. IS PAN oraz dr Kinga Capik zrealizują projekt „W ciągłym ruchu, rzecz o globalnej migracji”;

– Instytut Slawistyki PAN otrzymał środki na realizację projektu popularyzującego badania slawistyczne pt. „70 lat Instytutu Slawistyki PAN: tradycja i nowoczesność”;

prof. dr hab. Helen Krasowska zrealizuje projekt pt. „Bukowiński Festiwal Nauki IX-X” (grant przyznany Fundacji Slawistycznej).

 

W ramach programu „Doskonała Nauka II – Monografie” w wydawnictwie IS PAN będą realizowane następujące projekty:

– „Wydanie tomu Spuścizna Zdzisława Stiebera” – pod red. prof. dr hab. Doroty K. Rembiszewskiej;

– „Tłumaczenie i wydanie monografii Spaghetti z ajwarem” – autorstwa dr hab. Karoliny Bielenin-Lenczowskiej, prof. IS PAN.

 

Jednocześnie w ramach programu „Doskonała Nauka II – Monografie” w wydawnictwie IS PAN będą realizowane granty przyznane Fundacji Slawistycznej:

– „Wydanie Testimoniów najdawniejszych dziejów Słowian. Seria grecka, z. 1” – opracowanie i tłumaczenie dr hab. Anna Kotłowska, prof. UAM;

– „Wydanie monografii Pogranicze polsko-wschodniosłowiańskie. Studia wyrazowe. Część 3” – autorstwa prof. dr hab. Doroty K. Rembiszewskiej i prof. dr. hab. Janusza Siatkowskiego;

– „Wydanie Leksykonu aksjologicznego Słowian i ich sąsiadów, t. 6: Rodzina” – pod redakcją dr hab. Doroty Pazio-Wlazłowskiej, prof. IS PAN.

Instytut Slawistyki Polskiej Akademii Nauk

Korzystając z witryny wyrażasz zgodę na używanie tzw. ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki. Polityka prywatności

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close